Utställningar


Dolda skatter

I Gösta Werner Museets samlingar finns mycket mer än vad som vanligtvis kan visas i utställningslokalerna. Dessa skatter kommer nu att visas från museets öppnande den 13 juni tillsammans med något nyförvärv.

Här finns dramatiska målningar på segelduk som skildrar vädersituationer på de segelfartyg som Gösta Werner verkade på under 1930-talet. Här finns stora vävnader som skildrar livet till sjöss i vått och torrt.

En målning med tatueringar skildrar: ”Gloire aux Femmes” och vad som på manskroppen är: ”Only for Lady”. Konstnärsvännerna Slas och Torsten Andersson visar porträtt av Gösta Werner. Den förre var samtida med Werner i Paris på 40-talet och berättar om en dråplig episod.

Torsten Andersson tackar för ett ”sjöslag” på Örnahusen 196?. Minnesbilden av årtalet var uppenbarligen inte helt tydlig.

Gösta Werner Museet öppnar för sin 25 säsong den 13 juni, under de tre första veckorna visas utställningen: ”Dolda Skatter. Målsättningen med museet har från början varit att förutom Gösta Werners konst också visa verka av andra ledande svenska konstnärer.

 

Sommarutställning med Madeleine Pyk
8 juli - 3 augusti 2017

Madeleine Pyks måleri liknar inget annat i svensk konst.

Av många har hon setts lite över axeln, kanske för att hon är så produktiv. ”Möjligen har hon producerat mer än 20 000 målningar, skriver Anja Notini i en biografi om henne.

Inte spelar det någon roll att det flödar över i hennes konst. Istället för konstnär kunde man kalla henne ”artist” – en person som varje dag måste pröva sina konster för att se om de ännu håller. Hon målar som en lindansös tränar. Om och om igen upprepar hon samma sak. Ändå händer alltid något nytt.

Mest känd är Pyk för sina djurmotiv – katter av alla slag: tigrar, leoparder, vanliga bondkattor, även elefanter, hästar, fåglar.

Visst finns det likheter med de stora mästarna vid 1900-talets början, framförallt i ett ”fauvistiskt” – galet – och dekorativt drag. Men Pyks ambitioner ligger ändå inte där. För henne är samtalet, själva processen det viktiga, inte att dekorera en yta: ”Ett flöde” säger hon – ”jag vill inte göra stillbilder…”

 

 

Öppettider

Museet är öppet 13 juni - 3 september 2017.
Grupper därutöver enligt överenskommelse.
Öppettider: Tisdag – söndag 12.00 - 17.00.
Entré vuxna 50 kr. Medlem och barn gratis.
Telefon 0414 -10440