Tidigare resor

Gösta Werner Sällskapets höstresa till Amsterdam

Konst i Holland

1 – 5 september 2014

Det lilla landet Holland har fött några av världens allra främsta konstnärer, bland andra
Frans Hals, Vermeer, Rembrandt, Van Gogh och Piet Mondrian. Följ med på denna höstresa som är fylld med konstbesök.
Det kommer säkert att vara några specialutställningar på museerna men det är för tidigt att kunna nämna vilka. Vi vill gärna kunna erbjuda biljetter till konsert på kända Concertgebouw
och vi återkommer senare till detta.
Svensktalande och konstkunnig ciceron är med oss under hela vistelsen.

Måndag 1 september
Avresa med Norwegian flyg från Kastrup 16.45 och vi landar på Schiphol 18.10. Här väntar buss och lokalguide för vidare färd in till centrala Amsterdam och vårt nyligen renoverade hotell Apollo Museum hotell. Gemensam supé serveras på närliggande restaurang.

Tisdag 2 september
Ett flertal konstmuseer ligger på bekvämt gångavstånd från vårt hotell så också vårt första besök idag nämligen Rijksmuseum, invigt 1885. Museet öppnades igen våren 2013 efter en genomgripande renovering under tio år. Museet är uppbyggt kring ett tjugotal Rembrandtdukar, varav Nattvakten är huvudattraktionen. Annat nederländskt måleri som glöder i salarna är av bl.a. Frans Hals, Jan Steen, Vermeer och van Ruisdael.

Vi fortsätter(5 minuter) till Van Gogh museet där vi äter lunch på egen hand i deras stora cafeteria.
Lunchen följs av besök i museet vars permanenta utställning består av brodern Theos samling plus brev från van Gogh samt valda verk av van Goghs vänner och samtida. Museet består av en huvudbyggnad, invigd 1973, och en tillbyggnad, ”uställningsvingen”, designad av Kisho Kurokawa och öppnad 1999.

Vi avslutar dagen med att besöka Stedelijk museet, även det ganska nyligen renoverat, och med en tillbyggnad som man kan säga är ett konstverk i sig. Museet innehåller en av världens mest betydande samlingar av modern konst.
Kvällen på egen hand.

Onsdag 3 september
Vi hinner ta en promenad med vår guide innan vi går ombord på en kanalbåt. På båten får vi uppleva en trevlig lunch med fantastisk utsikt över staden. Efter lunchkryssningen promenerar vi genom gamla stan bort till Rembrandthuis, där den världsberömde holländske målaren bodde i nära tjugo år.
Kvällen ledig.

Torsdag 4 september
Efter frukost hämtar buss och reseledare oss på hotellet för dagens konstodyssé då vi ska njuta av de holländska mästarna. Vi börjar med det idylliska Haarlem där höjdpunkten är Frans Halsmuseet, förutom verk av Frans Hals såsom hans kända grupporträtt, visas målningar av andra i staden verksamma konstnärer. Vi fortsätter till huvudstaden Den Haag och Mauritshuis, Hollands vackraste 1600-tals hus, som innehåller en femstjärnig konstsamling. De stora mästarnas verk visas i tidstypisk miljö, exempelvis Vermeers målning Vy över Delft. Flickan med pärlörhänget är museets kanske mest berömda konstverk för tillfället. Vi promenerar till Panorama Mesdag där väldens förnämligaste panoramamålning visar oss en sanddyn vid fiskebyn Scheveningen, utanför Haag år 1881. Dagens sista konstbesök blir på Gemeentemuseum ”Stadsmuseum” där vi ser lite nyare konst som bland annat den betydande samlingen av verk av Piet Mondrian. Bussen tar oss tillbaka till Amsterdam.

Avskedsmiddag på en indonesisk restaurang, en typisk Rijstafel med många rätter, som avspeglar det koloniala arvet i Hollands historia.

Fredag 5 september
Förmiddagen fri för egna upptäckter, ett besök i Anne Franks museum vid Prinsengracht rekommenderas varmt.
Efter lunch på egen hand hämtas vi på hotellet av buss och vi åker till CoBra Museum i Amstelveen strax utanför Amsterdam. Museet är inriktat på konst från 1945 och framåt med tyngdpunkt på verk från den internationella konströrelsen CoBra, där bland andra Karel Appel och Corneille ingår. Museet visar även konst av idag.
Härifrån åker vi direkt till Schiphol och vårt flyg som avgår 18.40 för att landa på Kastrup 20.00.

***

Pris per person i dubbelrum 9 980 kr, vid en grupp om minimum 20 personer.
Enkelrumstillägg 2 100 kr

I priset ingår: Flyg med Norwegian inkl skatter, tur/retur Kastrup – Amsterdam, 4 nätter i delat dubbelrum inkl. frukostbuffé på hotellet Best Western Apollo Museum Hotel ***, www.apollohotelsresorts.com 4 måltider, stads /båtrundtur, busstransporter och entréer till museer enligt program, svensktalande reseledare.

Bindande anmälan snarast dock senast 15 maj 2014, sker direkt till Anki Schölin på TransTouring (telefon 08-651 00 50; mobil 070-768 47 18 eller via e-post anki.scholin@transtouring.se) som även svarar på frågor.